فهرست مطالب

مجله پژوهش های معاصر در علوم و تحقیقات
پیاپی 36 (تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا پرناک، محمدمهدی کریمی نیا *، مجتبی انصاری مقدم صفحات 1-23

    این تحقیق با موضوع عوامل محیطی تربیت انسان از دیدگاه قرآن با هدف افزایش آگاهی عموم مردم برای دستیابی به تربیت صحیح دینی و رسیدن به سعادت دنیا و آخرت انجام یافته است. با بررسی و توصیف این عوامل از دیدگاه قرآن می‌توان این یافته‌ها را به دست آورد که اولین محیط تربیتی، محیط خانوادگی است و از عواملی که به ایجاد محیط سالم در خانواده می‌انجامد، انتخاب همسر باتقوا و در راستای آن احساس مسیولیت والدین در قبال تربیت فرزندان و همچنین اهتمام آنها به انتخاب نام نیکو برای فرزندان که دارای تاثیر تربیتی و روانی بر آنها است. در کنار محیط خانوادگی، محیط آموزشگاهی نیز در تربیت انسان نقش دارد و از جمله آن می‌توان به محیط مدرسه، سایر مراکز آموزشی و رسانه‌ها اشاره نمود که از مهمترین عوامل موثر در تربیت انسان در سه بعد دیداری، گفتاری و رفتاری است. با برقراری روابط اجتماعی در این محیط، محیط همنشینی پدید می‌آید که با معرفی برترین الگوهای اخلاقی و رفتاری و بیان عاقبت سوء افراد فاسد و پیامدهای همنشینی با این افراد به ایجاد یک محیط سالم برای همنشینی، تاکید شده است. محیط حرفه که سه رابطه‌ی نفس حرفه، محیطی که انسان در آن کار می‌کند و مراجعین در محیط حرفه، مطرح است و هر یک از این سه رابطه نقش تربیتی دارند. داده‌های این تحقیق به روش کتابخانه ای جمع آوری و با شیوه توصیفی- تحلیلی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: عوامل، محیط، عوامل محیطی، تربیت، تربیت انسان، قرآن
  • سید تقی حسینی مهر * صفحات 24-36
    مقدمه

    شهر یکی از مهمترین مراکز سکونتگاهی انسان، و کانون رشد و توسعه است. این اصلی ترین کانون جمعیتی می تواند. عامل توسعه یا عدم توسعه باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر، بررسی مقایسه ای علل پیدایش و پویایی اقتصادی شهرها در زمان سلسله صفویه، و علل پیدایش و افول اقتصادی شهرها در دوران کنونی می باشد.

    مواد و روش

    روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و به صورت کتابخانه ای و با بررسی کتاب ها و مقالات مختلف و به صورت کیفی و فیش برداری به انجام رسید.

    نتیجه

    این پژوهش نشان داد .که علت رونق اقتصادی شهرها در دوران صفویه، پیدایش طبیعی و ارگانیک شهرها، به همراه توجه، با برنامه صفویان برای نیات دینی یا اقتصادی و دفاعی، و ارتباط چند سویه شهرها با پسکرانه ها، و جامعه روستایی و ایلی بود. که از نظر فضایی باعث ایجاد شبکه کهکشانی،و از نظر اقتصادی باعث توسعه درون زا، و رشد تولید و صادرات، و برتری شغل کشاورزی و صنعتی را سبب می شد. و علت افول اقتصادی شهرها در دوران کنونی از زمان قاجار، پیدایش بی برنامه شهرها با تقلید از الگوهای غربی و برنامه های تمرکزگرای قطبی و بخشی و دخالت های منفعت جویانه افراد حقیقی و حقوقی و عدم ارتباط شهرها با پسکرانه ها و جامعه روستایی و ایلی است .که نتیجه آن ایجاد شبکه زنجیره ای و توسعه برون زا و رشد واردات و مصرف گرایی و رونق بخش خدمات برای شهرهای ما بوده است. بحث: بنابراین از آنجا که شهرها می توانند چرخ های پیشرفت و توسعه و تولید را در تمام سطوح کشور به حرکت درآورند. برای خارج کردن شهرهای ایران از افول اقتصادی، بررسی دوران باشکوه صفوی از نظر رونق شهری می تواند الگویی مناسب و رهگشا باشد.

    کلیدواژگان: شهر، رونق اقتصادی، افول اقتصادی، صفویه، توسعه درون زا، توسعه برون زا
  • طاهره محمدی * صفحات 37-44

    امروزه با استفاده از مطالعات باستان شناسی می توان به تحلیل های گسترده تری از جوامع باستان دست یافت. سفال به عنوان زبان بشر در دوران پیش از تاریخ معیار اصلی تحلیل ها این علم است. بررسی نقش‌مایه‌های سفالهای پیش از تاریخی بر اساس سبکهای هنری امروزی می‌تواند پیوند ناگسستنی احساسات عمیق و ناخودآگاه انسانهای دنیای قدیم و جدید را به نمایش بگذارد. بسیاری از این سبکهای هنری، در حالیکه از کهن‌الگوهای بشری پیروی می‌کنند، اما خود را با ظاهری مدرن نمایان می‌سازند. فرهنگ باکون فارس، متعلق به آغاز دوره مس‌سنگی، مربوط به حدود شش هزار سال پیش است که مشخصه اصلی آن، سفالهایی با نقش‌مایه‌های زیبای جانوری، گیاهی، انسانی و نمادین می‌باشد. در این پژوهش، سعی شده است تا نقش‌مایه‌های سفالهای فرهنگ باکون بر اساس نقش مایه های مختلف دسته بندی و به نمایش گذاشته شود. پراکندگی نقوش این منطقه باستانی بیانگر محیط زیست غنی و درک بشر از محیط اطراف است.

    کلیدواژگان: فرهنگ باکون، نقوش جانوری، نقوش گیاهی، سفال، باستان شناسی
  • محمود کریمی *، علی اسحق زاده صفحات 45-66

    یکی از عمده ترین زمینه هایی که از آن می توان به عنوان جایگزینی برای سوختهای فسیلی استفاده کرد، تولید انرژی از محل انرژی بادی است که این موضوع با توجه به توسعه محدود ذخایر نفت وگاز ایران (به دلیل کمبود منابع مالی، عدم سرمایه گذاری خارجی، ریسک بالا، نیاز به تکنولوژی بسیار بالا و...)، حفاظت از محیط زیست و... در دستور کار قرار گرفته است. امروزه استفاده از انرژی بادی از رشد قابل توجهی برخودار بوده و در نقاط مختلف آسیا، اروپا و آمریکا به چشم میخورد و یکی از موارد مهم تامین انرژی در اروپا، چین و ایالت متحده به شمار می رود. کشورهایی نظیر دانمارک پرتغال، ایرلند و اسپانیا نیز در زمینه تولید انرژی بادی گامهای مهمی برداشته اند. توسعه طرح های تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر نظیر نیروگاه های بادی مستلزم برنامه ریزی و هماهنگی است و هرگونه سیاست گذاری در این حوزه با سه چالش اساسی تامین منابع مالی، راه اندازی به لحاظ فنی و بازاریابی محصولات تولیدی روبروست که در این بین تامین مالی پروژه های انرژی تجدیدپذیر، به خصوص در کشورهای در حال توسعه با توجه به محیط تجاری، رفتار دولت و ریسک های سیاسی، یکی از مهم ترین و اساسی ترین مشکلات پیش روی این پروژه هاست. تولید انرژی از محل انرژی بادی با توجه به شرایط جغرافیایی کشور یکی از راه‌کارهای بالقوه برای رهایی از مشکلات مترتب بر استفاده از سوختهای فسیلی است که خوشبختانه در سال های اخیر به جد مورد توجه کارشناسان و برنامه ریزان حوزه انرژی قرار گرفته است. بدون شک مهمترین مانعی که بر سر راه توسعه طرح های انرژی تجدیدپذیر کشور قرار دارد، تامین منابع مالی مورد نیاز است. رفع این موانع (از بعد نظری) اگرچه نه به طور کامل اما تا حدقابل توجهی به تلاش محققان و دانشجویان این حوزه نیز بستگی دارد. پژوهش حاضر در صدد است گامی هرچد ناچیز؛ لیکن ارزشمند در این زمینه بردارد و ساختارهای متداول تامین مالی نیروگاه های بادی را در نقاط مختلف جهان مورد بررسی قرار دهد. نتایج این پژوهش می تواند به کارشناسان و برنامه ریزان حوزه نیروگاه های بادی کشور جهت تامین مالی این طرح ها کمک شایان توجهی نماید.

    کلیدواژگان: تامین مالی، نیروگاه بادی، BOT، تامین مالی پروژه محور
  • زهرا سادات مشیر استخاره *، محمدجواد کلهری صفحات 67-80

    هدف این تحقیق بررسی نقش سبک مصرفی شبکه های اجتماعی مجازی بر انزوای اجتماعی است. انزوای اجتماعی به عنوان متغیر وابسته بر اساس مدل سیمن (احساس تنهایی، احساس یاس و بی طاقتی) عملیاتی گردیده است. چارچوب نظری مبتنی بر نظریه شبکه ولمن و نظریه انزوا دریفوس روش تحقیق مورد استفاده کمی- پیمایشی و ابزار پژوهش پرسشنامه است. شیوه نمونه‎گیری، خوشه ای چند مرحله‏ای و حجم نمونه برابر با 384 نفر است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین انزوای اجتماعی و میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی (0.501=r)، میزان حمایت دریافتی از شبکه های اجتماعی مجازی (0.441=r) و وابستگی به شبکه های اجتماعی مجازی (0.408=r) رابطه معناداری وجود دارد. به عبارتی میزان انزوای اجتماعی بستگی به سبک مصرفی(میزان، نحوه و تعلق خاطر به این فضا) دارد و استفاده افراطی و بیمارگونه از این فضا زمینه ساز یا تشدید کننده انزوای اجتماعی هستند و با نتایج آزمون تحلیل واریانس با 0.000=Sig و 6.32=F ،کاربرانی که به منظور کسب ارتباط با جنس مخالف و سرگرمی از شبکه های اجتماعی مجازی استفاده می کنند بیشتر دچار احساس تنهایی، یاس و کم طاقتی (انزوا) هستند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، انزوای اجتماعی، وابستگی، حمایت
  • محمدمهدی کریمی نیا *، مجتبی انصاری مقدم صفحات 81-103

    ارتداد از مباحث مهم فقهی و کلامی در مجامع علمی می باشد. نیز این مساله از نقطه نظر «حقوق بشر» مورد بحث اندیشمندان می باشد. ‏برخی معتقدند: «ارتداد ماهیت حقوقی ندارد». دلیل ایشان بر این سخن آن است که اولا، حکم ارتداد در قانون مجازات ‏اسلامی سابق و قانون مجازات اسلامی فعلی نیامده است و ثانیا، آیاتی از قرآن کریم، که ناظر به بحث ارتداد ‏است، فقط مجازات اخروی را بیان داشته است. ‏همچنین برخی آن را با حقوق بشر در تنافی می دانند. در ادامه دیدگاه آیت الله مصباح مورد توجه قرار گرفته است. در پاسخ اشکال نخست باید گفت: اگر چه قانون مجازات اسلامی از این نظر دارای نقص است، ولی اصل یکصد و شصت و هفتم قانون اساسی ‏این مشکل را حل کرده است و در پاسخ پرسش دوم باید گفت: اگر بپذیریم که حق الهی یعنی این که باید خدای متعال اطاعت و عبادت شود بر همه حقوق فردی و ‏اجتماعی مقدم و حاکم است و یکی از اصولی که فراتر از جمیع قوانین موضوعه است، رعایت «حق الله» می ‏باشد. آیت الله مصباح، علاوه بر «حق فردی» و «حقوق اجتماعی»، به حق سومی معتقد بود و آن «حق الله» است و بر اساس آن، مجازات مرتد، منطقی و شرعی خواهد بود.

    کلیدواژگان: ارتداد، ماهیت حقوقی، آیت الله مصباح
  • نسرین قدیری *، مریم صانعی، مجتبی منصور روستا صفحات 104-111

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی مقایسه بهزیستی روانشناختی و سبک های هویتی در نوجوانان تحت سرپرستی بهزیستی و نوجوانان عادی شهر تهران بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع علی –مقایسه ای بود و جامعه آماری شامل تمام پسران در که بند کانون اصلاح و تربیت بهزیستی شهر تهران در سال 1400 به تعداد حدود 350 نفر بود برای تعیین حجم نمونه 200 نوجوانان بند کانون اصلاح و تربیت بهزیستی (100 نفر)، و 100 نفر نوجوانان با سرپرستی عادی در مدارس منطقه 6 تهران به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش و گردآوری اطلاعات سبک های هویتی برزونسکی‌ (1992) و بهزیستی روانشناختی ریف (1989) بود. نتایج نشان داد که بین سبک‌های هویت نوجوانان عادی و نوجوانان تحت پوشش بهزیستی تفاوت معنی داری وجود دارد (005/0>P)، و همچنین در بهزیستی روانشناختی بین مولفه های پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خودمختاری‌، زندگی هدفمند و رشد فردی بین دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد (005/0>P). اما بین مولفه تسلط بر محیط در دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد ((005/0>P). برگزاری گردهمایی‌های مناسب و استفاده از مشاورین و متخصین مجرب‌، نوجوانان تحت پوشش سازمان بهزیستی، به مسیولین این سازمان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، سبک های هویتی، بهزیستی